Tweede editie Amateurama klokt af op 4000 bezoekers

Afgelopen weekend was het weer bijzonder druk in Leuven. De stad was andermaal het decor voor Amateurama, de culturele hoogdagen van de amateurkunsten. Het festival was dit jaar toe aan een tweede editie. Dertig verenigingen toonden -elk in de eigen discipline- waar zij straf in zijn. Peter Roel Vanderstukken keek toe en zag dat het goed was.

De verwachtingen voor deze tweede editie waren hooggespannen. De lat lag van in het begin immers erg hoog met een geslaagd lanceringsmoment op zaterdag 29 maart op de Grote Markt. Zes koren en festivalpeter Roel Vanderstukken engageerden zich voor een vrolijke flashmob op de tonen van Ik hou van u van Noordkaap. Meer dan 100 stemmen zongen de voorbijgangers de liefde voor hun kunsten toe vanuit de vensters van het Leuvense stadhuis. Vrijwilligers deelden flyers uit en badges met het opschrift “Alles voor de (amateur)kunst.”

“Vanaf afgelopen donderdag was het dan meteen goed raak. Alle deelnemende verenigingen gingen met veel passie en kunde voor hun zaak. We klokken dit jaar af op een mooi aantal: naar schatting 4000 bezoekers en nog eens – net als vorig jaar – om en bij de 700 deelnemers voor en achter de schermen. Dat is zo goed als een full house voor deze editie, met mooie cijfers per voorstelling”, bevestigt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “De lijn van samenwerking die we vorig jaar uittekenden, zet zich voort: we zien nieuwe verengingen participeren, er wordt vaker samengewerkt en waar dat niet kan, wordt gezocht naar een uniek recept. Door ook nog eens de formule van AmateurToneelhuis (een project van 30CC en Toneelhuis, verenigingen met interesse mogen zich nog steeds aanmelden, nvdr) te koppelen aan het festival, maken we het verhaal af: Amateurama is er voor de verenigingen en door de verenigingen met steun van cultuurcentrum 30CC op alle vlakken: communicatief, organisatorisch, financieel, logistiek én artistiek.”

“Dat is belangrijk, want dat is waar wij als stad voor willen staan: een stad met een hart voor het verenigingsleven en alles voor de (amateur)kunst”, knipoogt de schepen. “In een stad als Leuven mag een festival als dit immers niet ontbreken. Leuven kan nog steeds als enige van de centrumsteden groeicijfers voorleggen als het op het verenigingsleven aankomt. Met het festival laten we aan Leuven en omstreken zien hoe actief en straf ons verenigingsleven is. Mede dankzij de sympathieke steun van peter Roel Vanderstukken en het enorme engagement van de verenigingen zelf, zijn we daar met glans in geslaagd. Ik wil ze daar dan ook hartelijk voor bedanken”, aldus nog Vandevoort.

Derde editie
Alle goede dingen komen in drievoud. Met Amateurama is dat niet anders: “We hebben nu al aanvragen voor editie drie”, bevestigde Oktaaf Duerinckx, voorzitter van de deelraad kunsten aan de vooravond van het festival. “We zien een aantal verenigingen van editie 1 terug die er dit jaar omwille van omstandigheden niet konden bijzijn en verwachten – nu al – ook nog een aantal nieuwe gezichten.” Amateurama, de culturele hoogdagen van de amateurkunsten vindt in 2015 plaats van donderdag 23 tot en met zondag 26 april.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.