Wandeling Leuven brandt

In de nacht van 25 op 26 augustus staken Duitse troepen het centrum van Leuven in brand. Meer dan 1000 huizen gingen in vlammen op, 200 burgers kwamen om, en 600 andere werden opgepakt en weggevoerd naar Duitsland. De overige inwoners sloegen op de vlucht. De verwoesting van de oude universiteitsstad en haar cultureel erfgoed schokte de hele wereld en Leuven zou samen met Visé, Dinant en andere steden bestempeld worden als “une ville martyre”, onschuldig slachtoffer van de terreur van de bezetter.

Aan de hand van de fotodoeken “gebroken gevels” in de stad krijg je al een sterke indruk van de aangerichte ravage. Maar hoe beleefden de Leuvenaars zelf de angst en paniek van die augustusdagen? Hoe slaagden zij erin de draad toch op te nemen als ze bij hun terugkeer naar de verwoeste stad alleen maar puin aantroffen op de plek van hun woning? Bij wie konden ze terecht voor voedsel en werk? Waar sliepen zij en hoe overleefden zij de 4 volgende jaren van bezetting door een Duits regime?

Dirk Vansina, schepen : “Wie meer achtergrondinfo wil over wat er gebeurde en hoe het leven in de stad verder ging tijdens de bezetting, komt meer te weten tijdens de wandeling “Leuven Brandt” die de Leuvense gidsenbond uitwerkte op vraag van de stad.” De gidsen vertellen het verhaal van de brand van augustus 1914 en de daaropvolgende periode aan de hand van ooggetuigenverslagen. Met behulp van dagboeken, brieven, krantenreportages en andere fragmenten uit het dagelijks leven ervaren de deelnemers aan de wandeling wat het moet betekend hebben om te leven in een stad in oorlogstijd.

Gratis voor Leuvenaars
Dirk Vansina, schepen van toerisme : “Opdat zoveel mogelijk Leuvenaars het verhaal zouden kennen, biedt de stad aan alle Leuvenaars deze rondleiding gratis aan.“ Elke zondag om 15 u tijdens de maanden juni, juli en augustus om 15 u start de wandeling “Leuven Brandt” aan het stadhuis.

De wandeling is gratis, maar een ticket afhalen aan de balie van Toerisme, Naamsestraat 3, is verplicht.

Extra wandelingen eind augustus
Belangrijke data in de herdenkingsplechtigheden zijn zondag 24 augustus, maandag 25 augustus en woensdag 27 augustus met de herdenkingsconcerten op het Ladeuzeplein. Op die dagen wordt de wandeling “Leuven Brandt” extra aangeboden op andere uren . En op dinsdag 26 augustus om 19 u start een wandeling specifiek over ‘Leuvenaars op de vlucht’ op het Ladeuzeplein.

  • Zondag, 24 augustus: 10.30u en 15u – Leuven Brandt
  • Maandag, 25 augustus: 19u (vertrek: stadhuis 19u, einde 20.45u Ladeuzeplein) – Leuven Brandt
  • Dinsdag, 26 augustus: 19u (begin: 19u, Martelarenplein, einde 20.45u Ladeuzeplein) – wandeling Erfgoeddag (over Leuvenaars op de vlucht)
  • Woensdag, 27 augustus: begin stadhuis (19u, 19.15u en 19.30u – reguliere vertrekuren van zomerwandelingen) – Leuven Brandt
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.