Marie Legrand, laatste getuige Brand van Leuven

Marie Legrand (°9/08/1911) is wellicht de enige Leuvenaar die nog uit eerste hand kan vertellen over de brand van Leuven. Ze was slechts 3 jaar toen de gruwel in Leuven uitbrak. De erfgoedcel van de stad Leuven, Toerisme Leuven en Fonk vzw besloten om deze gouden getuige te interviewen.

“De geur van de brand vergeet ik nooit meer.”Marie Legrand (°Kessel-Lo 09/08/1911) is naar alle waarschijnlijkheid de laatste nog levende getuige van de brand van Leuven. Ze woonde met haar familie in de Brusselsestraat. Ze vertelt in het interview hoe ze zich nog steeds de geur van de brand herinnert. En over de vele mannen in uniform die ze allemaal “moffen” noemde. Haar verhaal is een aangrijpende getuigenis over oorlog, vernieling, vluchten, rouw en toch weer doorgaan. Door de ogen van een kind.

Het interview zal als een van de extra’s mee verschijnen op de DVD ‘De Brand van Leuven. Kroniek van een oorlogsmisdaad’. Deze DVD is vanaf 5 augustus te koop via Fnac, Standaard Boekhandel, enkele Leuvense krantenwinkels, Toerisme Leuven, Centrale Bibliotheek KU Leuven en www.daltonshop.be.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Marie Legrand, laatste getuige Brand van Leuven”

André Bruyninckx
(on augustus 22nd, 2016 at 16:15)

hallo,ik ben opzoek naar familie van Legrand Martha(had een zus Alice) ze woonde tijdens en vlak na de 2de WO in de Dagobertstraat te Leuven.Ze was in nauw kontact schreef en kreeg vele brieven van een RAF man di e crashte in Glabbeek Zuurbemde 1941 hij werd zwaar gewond en verbleef weken in het hospitaal te Leuven en later te Brussel,na zijn genezing werd hij met zijn compagnon naar een Krijgsgevangenen kamp gebracht;hij overleefde heelhuids de oorlog.De man in kwestie is D A BOUTLE
Ik heb contact met zijn dochter Jude die heel graag iets zou vernemen over de familie Legrand ?Kan U mij verder helpen?
Dank bij voorbaat André