Stad Leuven huldigt Maria Donvil als Vredesvrouw 2014

Het stadsbestuur bracht op 11 december hulde aan de 83-jarige Maria Donvil uit Egenhoven. Dat gebeurt tijdens de viering van de “Ambassadeurs voor de Vrede” van Pax Christi in het stadhuis. In november werd mevrouw Maria Donvil door de Vrouwenraad benoemd tot ‘Vredesvrouw’, als erkenning en dank voor haar inzet voor de vrede.

Schepen Denise Vandevoort: “Ik ben trots dat ik mevrouw Donvil namens het college in de bloemen mag zetten. Ze verdient deze erkenning van de Vrouwenraad heel erg. Mevrouw Donvil is een van de meest actieve vrouwen voor vrede die ik ken. Ze heeft haar wortels in het sociaal-cultureel werk en in de vrouwen-, vredes-, en Noord-Zuidbeweging. Zelfs op haar hoge leeftijd is ze in Leuven nog actief in Pax Christi Leuven, het 11.11.11-comité, de Derdewereldraad, het Wereldfeest, de Oxfam-Wereldwinkel in Heverlee, de Universitaire Parochie … noem maar op. En dat is ze al vele jaren lang, dag in dag uit.”

“Toen het college vernam dat mevrouw Donvil door de Vrouwenraad werd benoemd tot Vredesvrouw, besloten we haar ook in Leuven te huldigen. De viering van Pax Christi vanavond in het stadhuis leek ons een geschikt kader, aangezien mevrouw Donvil al sinds 1985 actief is in Pax Christi. Na de benoeming van Vrouwen in het Zwart Leuven en juffrouw Oona Wyns als ‘Ambassadeurs voor de vrede’ door Pax Christi Vlaanderen, maken wij de tijd voor de huldiging van mevrouw Donvil als nieuwe Vredesvrouw (rond 20.30 uur).“

“Vorige week donderdag werd de eretitel en de daarbij horende zilveren witte klaproos (een zilveren broche in de vorm van een witte klaproos) plechtig aan mevrouw Donvil uitgereikt in de Belgische senaat. De roos staat symbool voor onze overtuiging dat vrouwen onmisbaar zijn in de conflictpreventie, het vredesproces en de vredesopbouw.”

“Met haar eretitel vult Maria Donvil een mooie lijst aan van Leuvense vrouwen die deze eer eerder te beurt viel. Tussen 2010 en nu werden ook zuster Jeanne Devos, Lieve Snellings, Marianne van de Goorberg en Ria Convents (drie Vrouwen in het Zwart) al erkend als Vredesvrouw door de Vrouwenraad. Ook zij leverden belangrijke bijdragen aan vrede, vrouwenrechten en ontwikkeling.”

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Stad Leuven huldigt Maria Donvil als Vredesvrouw 2014”

Genade De Lille
(on december 29th, 2014 at 15:05)

Wel gefeliciteerd Maria Donvil, moedige, en edelmoedige dame, moge Leuven nog veel dergelijke idealisten kennen.