Trash It: Klimaatambassadeurs ruimen de stad op

Op woensdag 11 februari 2015 ruimen de Klimaatambassadeurs Leuven op. Samen met de straatvegers gaan ze die dag de strijd aan met zwerfvuil en ruimen ze op wat naast de openbare vuilnisbakken belandt. Waan jezelf straatveger voor één dag en ruim mee de straten op!

Klimaatambassadeurs Enock Bakajika (18), Jorik De Ceuster (17) en Moyra Delafonteyne (16) ergeren zich aan het gemak waarmee mensen hun afval op straat gooien. Ze willen een duidelijk en positief statement maken en nemen daarom het heft in eigen handen: samen met de straatvegers én een zo groot mogelijke groep jongeren ruimen zij op woensdag 11 februari van 7.00 tot 8.00 uur de Leuvense binnenstad op.

Maar daar blijft het niet bij. Met het gevonden afval kleden ze twee bekende Leuvense standbeelden aan: Fonske en Dorre de Bakker. Ze zorgen dus voor een nieuw kleedje voor de Leuvense standbeelden, gemaakt van het afval dat achteloos op straat wordt gegooid.

Proper Leuven?
In Leuven alleen al, haalde de afdeling stadsreiniging in januari 2015 maar liefst 12,5 ton  zwerfvuil op. Dat is meer dan twaalfduizend kilogram afval dat niet in de vuilnisbakken belandt, maar ergens achterblijft na sluikstorten of achteloos weggooien. En dat terwijl er in de stad meer dan 500 vuilnisbakken staan op een oppervlakte van nog geen 6 km². Dat zijn meer dan 85 vuilnispakken per vierkante kilometer. En toch wordt er onnoemelijk veel afval gestort op plaatsen waar het niet thuishoort.

Niet dat de gemiddelde Leuvenaar daar iets van merkt. De afdeling stadsreiniging stuurt dagelijks 24 straatvegers op pad om Leuven proper te houden. Maar misschien is het niet slecht om eens geconfronteerd te worden met het afval dat we op de grond gooien? De Klimaatambassadeurs zagen het alvast als de ideale motivatie voor hun vierde uitdaging. Door twee Leuvense iconen –Fonske en Dorre De Bakker – aan te kleden met een artistieke interpretatie van gevonden zwerfvuil, willen ze de aandacht vestigen op de massale hoeveelheid zwerfvuil die dagelijks wordt opgeruimd.

Doe mee
Waan jezelf straatveger voor één dag en ruim stad mee op! Iedereen is welkom. Afspraak op woensdag 11 februari om 7.00 uur op de Grote Markt. Een verwarmend ontbijt staat klaar voor alle opruimers!

De Klimaatambassadeurs
De Klimaatambassadeurs is een project van mijnLeuven in samenwerking met Leuven Klimaatneutraal 2030. De Klimaatambassadeurs zijn een groep Leuvense jongeren die op verschillende, creatieve manieren onderzoeken hoe we in een duurzame stad kunnen wonen, leven en ons verplaatsen. Ze werken een jaar lang 12 uitdagingen uit rond klimaat en duurzaamheid. De ervaringen en inzichten die ze opdoen, toveren de Klimaatambassadeurs om tot uitgekiende reportages die ze via verschillende mediakanalen verspreiden. Zo willen ze andere mensen prikkelen, inspireren en – wie weet – zelfs aanzetten om ook zelf aan de slag te gaan.

De uitdagingen
In november kookten ze een feestelijk avondmaal voor 150 personen met voedseloverschotten. Diezelfde maand lanceerden ze een videoreportage over de impact op het milieu van verschillende vervoersmiddelen in een race tussen Herent en Leuven. In januari streden drie Klimaatambassadeurs en hun gezinnen tegen elkaar om zo min mogelijk huishoudelijk afval te produceren. Nieuwsgierig naar de volgende uitdagingen? Volg de Klimaatambassadeurs op www.facebook.com/klimaatambassadeurs.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.