[recensie] Vesalius – Joris Tulkens

vHet Vesaliusjaar ligt ondertussen al een tijdje achter ons. Toch loont het nog steeds de moeite om terug te blikken op het werk en leven van deze unieke geleerde. Ik besprak eerder al het non-fictie boek ‘Meesters met het ontleedmes‘ van Paul Broos dat het werk van Vesalius een plaats gaf in de Westerse geschiedenis van de geneeskunde.

De roman ‘Vesalius. Een beroemd anatoom gevangen in de intriges van het Spaanse hof’ benadert Vesalius vanuit een gans andere invalshoek. Auteur Joris Tulkens schreef immers een historische roman die als vertrekpunt de gekende feiten over het leven van Vesalius heeft, maar de leemtes invult met fictie.

En dat het leven van Vesalius een roman waardig is, moge duidelijk zijn. De manier waarop Vesalius aan zijn einde kwam (hij leed schipbreuk na zijn terugkeer uit Jeruzalem) is omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Er zijn zelfs theorieën die zeggen dat de man zijn eigen dood in scène zette.

Joris Tulkens vertrekt heel slim van de feiten en spint daar omheen een onverwacht spannend verhaal. Het boek concentreert zich voornamelijk op de tegenstelling tussen de nieuwsgierige, op kennis beluste en ietwat hoogmoedige dokter Vesalius en de conservatieve Spaanse inquisitie die meent de enige waarheid in pacht te hebben. Dat levert schitterende dialogen op, op het scherp van de snee.

De vlotte schrijfstijl van Joris Tulkens in combinatie met de historisch correcte feiten maken dat dit boek ook voor niet-kenners van het werk van Vesalius een aanrader is. Je kruipt als het ware in het hoofd van Vesalius en je voelt je afgrijzen groeien tijdens het gesprek met de inquisitie. Met onze huidige kennis is het natuurlijk niet moeilijk om de kant van Vesalius te kiezen wanneer hem een veroordeling voor ketterij boven het hoofd hangt, maar je schudt meermaals je hoofd over de halsstarrigheid waarmee de inquisitie zich in haar prooi vast bijt.

Persoonlijk vond ik het interessant om te kunnen onderduiken in een wereld die mij niet zo goed bekend is en kennis te maken met het leven aan het Spaanse hof, waarbij ketters zien branden op de brandstapel een genoegzaam tijdverdrijf is.

Liefhebbers van historische romans die graag wat meer willen weten over de geneeskunde in de tijd van Vesalius zullen zeker aan hun trekken komen. Alleen jammer dat het verhaal ons niet naar Jeruzalem zelf brengt. Ik had graag gelezen wat Vesalius’ indrukken waren van deze heilige stad.

Leven in Leuven geeft 1 exemplaar weg aan de lezers van onze blog. Laat een berichtje achter via het contactformulier met de vermelding “Vesalius verketterd’. Een onschuldige hand zal de winnaar trekken.

Praktisch
Vesalius. Een beroemd anatoom gevangen in de intriges van het Spaanse hof
Joris Tulkens
uitgeverij Davidsfonds
24,95 euro
ISBN 9789063066628

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.