Laatste keer Leni & Susan in Leuven

Tussen 28 oktober en 1 november speelt Het nieuwstedelijk de voorstelling Leni & Susan in OPEK Leuven. Leni & Susan werd vorig jaar gemaakt door het Leuvense stadsgezelschap Braakland/Zhbilding. Nu BZB gefuseerd is met de Queeste tot Het nieuwstedelijk, toert de voorstelling als productie van het nieuwe theaterhuis. In Leni & Susan kruipt Chris Lomme in de rol van de onsterfelijke Duitse diva van de nazi-propaganda Leni Riefenstahl.

Regisseur en schrijver Stijn Devillé laat Leni Riefenstahl in dialoog gaan met de Amerikaanse, joodse, lesbische politiek activiste Susan Sontag (tol van Simone Milsdochter), wier leven verschillende keren door kanker werd verwoest.

In 1974 werkt Riefenstahl aan haar come-back en wil ze met een fotoboek over de Soedanese Nuba-krijgers de herinnering aan haar nazi-tijd achter zich laten. Susan Sontag haalt het hele project met één pennentrek onderuit en beschrijft in een kritisch essay hoe de foto’s van Riefenstahl nog steeds een ‘fascinerend fascisme’ in zich dragen. Sontags naam als critica is gevestigd. En Riefenstahl duikt onder, letterlijk, in de onderwaterfotografie.

In 1998 krijgen beide dames een uitnodiging in de bus voor de 75ste verjaardag van TIME-magazine. Het beroemde weekblad nodigt alle personen uit die ooit op de cover van het magazine hebben gestaan. Riefenstahl is inmiddels 96. Sontag 65. De context is veranderd. De blik op hun verleden ook. Zullen ze erheen gaan? Wat zullen ze zeggen als ze mekaar ontmoeten?

De voorstelling sluit een uitgebreide tournee in 2014 en 2015 af in OPEK, de thuishonk van Het nieuwstedelijk. In de speelreeks is er plaats voor een lunchvoorstelling en een matineevoorstelling zodat iedereen een laatse keer de kans heeft om Leni & Susan te zien.

Speelddata

  • 28.10.15 – 20u00
  • 29.10.15 – 12u30
  • 30.10.15 – 20u00
  • 31.10.15 – 20u00
  • 01.11.15 – 15u00

Tickets via 30CC (tickets.leuven.be of 016 300 900)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.