Onkruid wint Leuvense cultuurprijs

Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort maakte op de Staten-Generaal Cultuur van 11 december 2015 bekend dat Onkruid de Leuvense Cultuurprijs in de wacht sleept. De organisatie is na Sahim Omar Kalifa de tweede die deze eer te beurt valt.

“Onkruid is als organisatie diepgeworteld in de stad. De drijvende krachten achter het initiatief zijn op en top Leuvens en spreken een brede Leuvense achterban aan”, zegt Denise Vandevoort. “Voor wie ze niet zou kennen: zij zitten achter het zeer fijne HORST Arts & Music Festival, het Stadsmeubilair XXL aan de Vaartkom en de internationaal gesmaakte Onkruid Kitchen. De jury die bestond uit een tiental experten uit verschillende disciplines en domeinen van het Leuvense cultuurveld was unaniem lovend. Ik citeer uit het juryverslag: ‘Onkruid draagt mee bij aan de culturele dynamiek die in Leuven voelbaar is en helpt Leuven zo mee ontpoppen van provinciaal naar nieuwstedelijk. Ze nemen een trekkersrol op voor jonge creatievelingen die bijdragen aan een culturele en maatschappelijke dynamiek die vaak bottom-up groeit. Ze combineren vlotjes expertise in design, urbanisme, muziek, kunst en marketing en slagen er in om Leuvens creatief potentieel te bundelen, in een fysieke ruimte, een creatieve hub, een broedplaats. Op die manier zijn ze een hefboom voor nog meer kansen, creativiteit en dynamiek in de stad …’ En zo gaat dat nog even door. Onkruid, wil ik er nog aan toevoegen, is een pioniersplant die gewenst en ongewenst ontkiemt waar ruimte beschikbaar is. Bij ons in Leuven zullen ze nooit verdelgd worden, integendeel, met de toekenning van deze Leuvense Cultuurprijs krijgen ze de erkenning en de waardering die ze verdienen.”

Leuvense cultuurprijs
“De Leuvense Cultuurprijs is overigens geen prijs voor culturele verdienste. Het is niet de bedoeling om de grootste artistieke of culturele prestatie van 2015 te bekronen. Dan zouden we bijvoorbeeld eerder iemand als Mark Schaevers op het podium moeten roepen, die dit jaar de Gouden Boekenuil won”, stelt Denise Vandevoort.

Directeur cultuur Piet Forger vult aan: “Met de Leuvense Cultuurprijs willen we een persoon, project of organisatie in de bloemen te zetten, die aansluit bij de dynamiek die volgens ons de laatste jaren in Leuven voelbaar is, de dynamiek die bijvoorbeeld ook in de Landschapstekening Kunsten Leuven is geschetst. Om het heel kort door de bocht en misschien iets te simpel te formuleren, zouden we kunnen zeggen dat Leuven een stad in beweging is, met een open blik op de wereld. Vele – eerder jonge – culturele organisaties, zoals Onkruid, spelen hierbij een belangrijke rol.”

De criteria om een nominatie voor de Leuvense Cultuurprijs in de wacht te slepen zijn: een verschil maken in het afgelopen jaar; beloftevol, vernieuwend, innovatief, spraakmakend zijn; een bijzondere verdienste op het palmares hebben; bovenlokale uitstraling genieten; maatschappelijk relevant zijn en, ook niet onbelangrijk, een ambassadeur zijn voor Leuven. Een genomineerde moet niet aan alle criteria voldoen, het spreekt voor zich dat meer tot aanbeveling strekt.

Staten-Generaal Cultuur
De Leuvense Cultuurprijs zal voortaan jaarlijks uitgereikt worden op het slotmoment van de Staten-Generaal Cultuur. De Staten-Generaal is een informeel treffen voor al wie met cultuur in Leuven bezig is. Op deze eerste editie tekenden maar liefst meer dan 200 culturele zielen present, wat aangeeft dat dit initiatief van de stad en culturele sector samen, aanslaat. De namiddag was een moment van debat en reflectie, de avond dient zich aan als een meer ontspannen moment om bij te praten en plannen te smeden voor het Leuvense culturele gebeuren in de toekomst.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Onkruid wint Leuvense cultuurprijs”

Karine Michiels
(on mei 12th, 2016 at 12:41)

Goeiedag,

De houten meubels voor OPEK zijn erg mooi ! Alleen…..zijn de latjes nogal dun en zitten ze dus niet erg comfortabel. Spijtig dat er geen rekening is gehouden met goede zitplaatsen te maken. :( Misschien toch even aan de architect vragen, dat hij in de toekomst zijn project ook “voelt” en dus “uittest” alvorens uitvoering ?

Vriendelijke groeten,

Karine