Dat gele balkon aan het Provinciehuis

Vandaag heb ik in groep het provinciehuis van Vlaams Brabant, gelegen in Leuven, bezocht. We hebben een boeiende uitleg gekregen, zowel wat betreft de interne en externe werking, alsook een toelichting bij het architecturale en de talrijke kunstobjecten die aanwezig zijn in het gebouw.

Tot 1994 bezat de provincie Brabant onnoemelijk veel kunstschatten. Die zijn bij het ontstaan van Vlaams-Brabant op 1 januari 1995 niet verdeeld onder Brussel, Vlaams en Waals Brabant. De kunstschatten zijn vrijwel integraal naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel gegaan. Dat impliceert echter helemaal niet dat er geen kunst aanwezig is in dit Provinciehuis, integendeel. Ik moet zeggen dat er wel dermate veel hedendaagse kunst was, dat het mij op dat vlak een beetje tegenviel… Maar dat is subjectief natuurlijk. De provincie Vlaams-Brabant koos ervoor om 1% van de totale bouwkost te spenderen aan het integreren van hedendaagse kunst in het provinciehuis. Zeven kunstenaars creëerden zes kunstwerken in de publieke ruimten van het provinciehuis.

  • Jef Geys: “Zomer in Vlaams-Brabant”
  • Ann Veronica Janssens en Richard Venlet: “Een Film”
  • Eran Schaerf: “Taalgrens”
  • Aglaia Konrad: “Het Balkon”
  • Guy Rombouts: “Windwijzeralfabet”
  • Heimo Zobernig: “Zonder Titel, 2003″

Vandaag kregen we dus een unieke gelegenheid om het Provinciehuis Vlaams-Brabant, in 1998 ontworpen door de Portugese architect Gonçalo Byrne in samenwerking met het Belgische WIT Architecten, langs binnen én buiten te bewonderen. En ja, ook langs buiten, want iedereen die de Leuvense Ring al eens gebruikt ziet daar aan het Provinciehuis dat rare ‘gele balkonnetje’ hangen aan de tiende verdieping. Het opvallende balkon voor rokers is een kunstwerk van Aglaia Konrad (°1960, Salzburg).

Ontwerpster Aglaia Konrad wilde dit kleine plekje verheffen tot symbool voor het visuele, sociale, communicatieve en ontspannende. Nu de ene het een duiventil noemt en de ander het als rokershoek gebruikt, mag je wel spreken van een geslaagd opzet. En dat wij niet de enigen zijn die geïntegreerd zijn door dit gele balkon, getuigt een kortverhalenwedstrijd die in 2003 werd uitgeschreven:

,,Iedereen die het provinciehuis voor de eerste keer ziet, vraagt zich af wat dat kleine, gele ding is aan de zijkant”, vertelt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V). ,,Het deed ons nadenken over hoe we dat konden gebruiken bij de officiële opening van het gebouw. We koppelen er een kortverhalenwedstrijd aan vast.” Het genre van het kortverhaal maakt niet uit. Ludiek, crimi, horror of sprookje… als de jury maar aangenaam verrast is. ,,De beste inzendingen zullen bovendien gepubliceerd worden in een ruim verspreide Gele Balkon Pocket ”.

Eens op het balkon wordt de bezoeker niet alleen observator of voyeur, maar ook bekeken object. Op die manier zal het balkon altijd de relatie tussen overheid en bevolking zichtbaar uitdrukken. Of zoals Koen Van Synghel in De Standaard schreef: ‘Als we het provinciehuis als een vertrouwenwekkende ambtenaar in grijs maatpak beschouwen, dan werkt het balkon als een frivool pochetje’.

Voor meer info kan je hier terecht:
Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven
Tel. 016-26 70 00
Info@vlaamsbrabant.be

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Dat gele balkon aan het Provinciehuis”

Pelle
(on mei 4th, 2008 at 17:34)

Ze geven er tegenwoordig toch wel veel uitleg aan in de hoop dat gedrocht goed te kunnen praten :)

 
Carolien
(on mei 5th, 2008 at 13:36)

@Pelle: Wel, ik moet toegeven dat ik in het begin dacht dat de aannemer een stukje van de stellage was vergeten op te ruimen. ;-) Een likje verf zou het balkon ook geen kwaad kunnen.

 
donders
(on augustus 31st, 2014 at 19:25)

31/08/2014. ik heb mijn bedenkingen over de dieselmotoren van de kermisvrachtwagens bij het opstellen van hun ding .
aan de geur te ruiken van deze vrachtwagens ruik ik stookolie (mazout voor cv ) .
ik dacht dat dit verboden was om mazout te gebruiken voor dieselmotoren ?
of zou het wel diesel zijn ? ik heb mijn twijfels daar over .